15 november 2017

Hersenletsel ID-kaart?

Bij veel mensen met hersenletsel zijn de effecten van het hersenletsel niet of nauwelijks zichtbaar aan de buitenkant. Gevolgen, zoals een verminderd geheugen of verminderde concentratie, onduidelijke of langzame spraak, een onvaste loopstijl, een verminderd vermogen om woede of emoties onder controle te houden, kunnen misverstanden veroorzaken in het dagelijkse leven voor mensen met hersenletsel.

 

 

Stel, ik word staande gehouden omdat het lijkt alsof ik dronken op mijn fiets zit. Ik kom niet goed uit mijn woorden, mijn bewegingen zijn onvast en ik heb moeite om de instructies van de agent op te volgen. Door de spanning van het staande houden wordt mijn korte lontje nog een stuk korter en lukt het me niet meer om de instructies van de agent op te volgen.

 

In het slechtste scenario ontbrandt mijn korte lontje, krijgt de agent de wind van voren en word ik meegenomen naar het bureau voor openbare dronkenschap/ordeverstoring.

 

In het meest gunstige scenario overhandig ik een officieel bewijsstuk waarop staat wat er met mij aan de hand is. Waarop de agent anticipeert, rust creëert. Waarna ik een blaastest doe waaruit blijkt dat ik geen druppel alcohol op heb en ik mijn weg mag vervolgen.

 

 

In het Verenigd Koninkrijk heeft Headway, de National Head Injuries Association, daar met de Headway Brain Injury Identity Card een ogenschijnlijk simpele oplossing voor gevonden. Een gepersonaliseerde kaart, waarmee de kaarthouder de gevolgen van het hersenletsel eenvoudig kan uitleggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De complexiteit van hersenletsel kan het moeilijk maken om ondersteuning te vragen. En de onzichtbaarheid van hersenletsel kan het moeilijk maken om ondersteuning te krijgen. Het dragen van de officiële kaart kan volgens Headway in deze situaties helpen en zelfvertrouwen geven. De wetenschap dat je door het tonen van de kaart de juiste hulp krijgt, geeft rust. Of dit nu in sociale situaties is of in contact met bijvoorbeeld de politie of andere hulpdiensten.

 

 

Stel, ik bel de politie over geluidsoverlast van de bovenburen. De politie komt polshoogte nemen en deze vindt de geluiden passen bij normale leefgeluiden in een oudere woning. De politie vertrekt, ik voel me niet serieus genomen en de in mijn ogen hevige geluidsoverlast blijft bestaan.

 

In het slechtste scenario maken de bovenburen, in mijn beleving, mij het leven met opzet zuur. Het niet tot rust kunnen komen door de ‘in mijn ogen’ voortdurende overlast, in combinatie met mijn korte lontje, resulteert in dat ik de bovenburen uit het niets de huid vol scheld als ik ze tegenkom in de hal.

 

In het meest gunstige scenario weet de politie van mijn hersenletsel, neemt mijn klacht serieus maar legt ook uit dat de geluiden passen bij normale leefgeluiden. Hij of zij neemt contact op met de woningverhuurder en het zorgteam uit de buurt om samen te kijken of er oplossingen mogelijk zijn.

 

 

Er zijn in Nederland een paar hele goede initiatieven van bijvoorbeeld patiëntenbelangenorganisatie Hersenletsel-uitleg.nl en de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Deze pasjes worden echter door geen enkele instantie erkend. En dat is juist de kracht van de kaart van Headway, die bijvoorbeeld door de politie van het Verenigd Koninkrijk wordt erkend. Ook gaat Headway na of de aanvrager inderdaad hersenletsel heeft en zodoende recht heeft op de kaart.

 

Herkenning en erkenning van een hersenpatiënt kan makkelijker gemaakt worden door het invoeren van een officiële Hersenletsel ID-kaart. Een kaart die her- en erkend wordt door alle hulpdiensten en officiële instanties in Nederland. De kaart is geen vrijbrief voor slecht gedrag, maar het kan bijvoorbeeld wel helpen om duidelijk te maken waarom iemand op een bepaalde manier reageert.


Ik zou graag zien dat dit initiatief van Headway navolging krijgt in Nederland. Maar hoe pak ik dit aan? Wie of welke instanties kunnen daarbij helpen? Ik besef dat dat niet van vandaag op morgen geregeld kan worden, maar ik wil mij hier wel in verdiepen. Daar heb ik hulp bij nodig. Graag zou ik willen weten of er behoefte aan is.

 

Persoonlijk denk ik dat dit goed past bij de Hersenstichting en hun doelstellingen. In hun Beleidsplan 2015-2020 'Heel de hersenen' geeft de stichting al aan dat de (h)erkenning van hersenpatiënten verbetering behoeft. Het liefst in samenwerking met het platform van patiëntenverenigingen zodat het idee breed gedragen wordt.

 

Heb jij hersenletsel of een hersenaandoening dan zou ik graag je mening over een officiële ID-kaart horen. Maar ook ben ik benieuwd naar de mening van mantelzorgers. Zou zo’n kaart bijvoorbeeld wat meer rust kunnen brengen? En natuurlijk de mening van mensen werkzaam bij hulpdiensten en instellingen. Wat vinden zij van zo’n kaart?

 

Laat je mening achter in een comment of mail mij op nahvigeren@gmail.com.

 

 

Reageren op deze pagina

 

Renate Noordhoek - 03 jan 2023
Weet jij misschien of er inmiddels pasjes zijn. Ik heb zelf sinds 2 jaar NAH en herken veel van jouw verhalen. ik ben zelf op zoek naar een dergelijk pasje en zo kwam ik op jouw blog. Ik was van plan om iets te laten maken maar wellicht is er iets. , Groet, Renate Noordhoek

 

Gabrielle Kuipers - 19 nov 2017
Wat een goed idee. Als ik je ergens mee kan helpen laat het me weten.

 

Gini Bogers - 18 nov 2017
super initiatief, dit gaat zeker helpen. Doordat je een ID kan laten zien, is er gelijk begrip en dat geeft rust.
@ hersen-letsel uitleg wat zijn de 4 meest opvallende NAH kenmerken?
Ik ben een ouder van een dochter met overprikkeling van beeld en geluid, hoe moeier ze is hoe erger het wordt.

 

Janna - 17 nov 2017
Voor veel patiŽnten is het heel handig denk ik, vooral met afasie. Alleen het idee dat je hem kan laten zien maakt soms al dat je je rustiger voelt. Het doet me denken aan de Auti-pas alleen weet ik niet of die officieel erkend is. Misschien eens informeren bij de NVA (Nederlandse vereniging voor mensen met autisme) of die kaart erkend is en hoe ze dat hebben gedaan? En je zal inderdaad de vereniging Hersenletsel.nl nodig hebben om de kaart erkend te krijgen lijkt me. Het lijkt me een hele uitdaging maar een heel goed initiatief!

 

michaela - 16 nov 2017
Geweldig goed idee!
Ik heb wel een medisch ID-armbandje, maar daar heb je niet zo veel aan als je overprikkeld bent en toch nog in contact wil blijven met mensen om je heen en uitleg wil geven. De situaties die je beschrijft zouden mij kunnen overkomen. Ik denk dat ik me met een officiŽle Hersenletsel ID-kaart op zak een stukje zekerder zou kunnen voelen.

Ik heb er wel eens aan gedacht om een medisch paspoort te maken, maar dat werkt met digitale informatie (creditcard met USB). Dat slaat de plank mis omdat het niet in een oogopslag zicht geeft op de gevolgen van het letsel, toch geef ik 'ter inspiratie' de link: https://www.europeesmedischpaspoort.nl/wat_is_de_med1pas

 

hersenletsel-uitleg - 16 nov 2017
Wij zijn bezig om zo'n systeem op te zetten.
Mits wij een officiŽle brief van een persoon hebben dat bewijst dat diegene hersenletsel heeft mŤt de vier meest opvallende NAH kenmerken van die persoon, en ons een pasfoto toestuurt kunnen wij een gepersonaliseerde kaart maken.
Dat deze kaart pas geaccepteerd wordt door de overheid zal sneller gaan naarmate de roep uit de samenleving groter wordt. Wij zijn voorstander.

 

Anne Kingma - 16 nov 2017
Ik zou erg blij zijn met een dergelijke kaart en wil mij hier ook wel hard voor maken..

 

P. ten Vergert - 16 nov 2017
Zou zeker een uitkomst zijn voor jou en je lotgenoten

 

Sylvia - 16 nov 2017
Dit zou voor mij heel handig kunnen zijn
Ik hou mij aanbevolen hiervoor

 


 
 

Meld je hier aan om op de hoogte te blijven

 
Netgemak Internetbureau